5 wintertips om veilig de weg op te gaan!

22 Nov
2021
tips rijles in de winter, bevroren auto, auto in de winter.

De eerste sneeuwvlokjes zijn weer voorspeld. Het wordt kouder en de vorst komt langzaam weer aan de grond. Een mooi moment voor onze; '5 wintertips om veilig de weg op te gaan' dus!

Autorijden bij winterse omstandigheden vraagt om een aangepaste rijstijl en een goede voorbereiding. Met onderstaande tips ga je veilig de weg op.

1. Zorg voor goed zicht

Bevroren of beslagen autoruiten? Maak alle ruiten volledig schoon vóórdat je de weg opgaat. Maak de ruiten schoon met lauw water of speciale ontdooispray. Het water mag niet te heet zijn, want voor je het weet heb je een barst in je voorruit. Vergeet niet om voor je veiligheid alle zijruiten en eventueel de achterruit ijsvrij te maken. Voor slecht schoongemaakte ruiten kun je zelfs een forse boete van 230 euro krijgen. Controleer ook de buitenspiegels en kijk of deze niet vastgevroren zitten.

Extra tip: Zet je auto niet op de handrem, want ook die kan vastvriezen!

2. Houd afstand

Houd meer afstand dan je normaal zou doen. Je remweg is namelijk langer op een koud, nat, ijzig of besneeuwd wegdek. Óók met winter- of all-seasonbanden.
De extra afstand zorgt ervoor dat je meer tijd hebt om te reageren op onverwachte gebeurtenissen.

3. Rijd rustig

Houd zoveel mogelijk een constante snelheid aan. Voorkom hard en abrupt remmen, want voor je het weet slip je flink over de weg. Let er ook bij het optrekken van de auto op, dat je dit rustig doet. Het kan helpen om weg te rijden in de tweede versnelling. Laat de koppeling heel rustig opkomen en geef niet teveel gas. De banden vinden dan beter hun grip; zo kun je zonder uitglijders wegrijden.
Bij nat weer kan je remweg verdubbelen. Bij ijzel of sneeuw zelfs verviervoudigen. Langzamer rijden is dus echt noodzaak.

4. Kijk ver vooruit

Houd niet alleen de auto voor je in de gaten, maar kijk verder. Zo kan je op tijd anticiperen op mogelijk gevaarlijke situaties, zoals een file, invoegende bestuurders, verkeerslichten of een ongeluk.

5. Check de bandenspanning

Zorg dat de banden de juiste spanning hebben. Je hebt dan een betere wegligging en meer grip. Winterbanden zorgen ook voor extra grip op de weg, door hun aangepaste profiel. Heb je rijles in de winter? Check dan zeker even of je lesauto al winterbanden heeft.

Pas je rijstijl dus aan bij winters weer en haast je niet op de weg. Houd voldoende afstand, pas je snelheid aan en kijk goed vooruit.

Inschrijven

Schrijf je in voor de open dag op 24 september

Verzonden. Bedankt voor je bericht.
Er is iets misgegaan. Probeer het nog een keer.